flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З чого усе розпочалося !!!

29 травня 2012, 09:24

Після закінчення другої світової війни у надзвичайно складних умовах відбудови народного господарства України у 1946 році був заснований Арцизький районний народний суд Ізмаїльської області, який діяв у межах Арцизького району. До складу суду входили судді, народні засідателі, секретарі. Першими народними суддями які працювали у Арцизькому народному суді були Пономарьов, Вербицька, Кульшин, Комісаров, Колосова. Першими адвокатами, які працювали в Арцизі були Гакер та Касьяненко. Арцизький народний суд розглядав кримінальні та цивільні справи. Робота була направлена на боротьбу із злочинністю, на відшкодування збитків, заподіяних розкраданнями, на захист трудових, майнових та житлових прав громадян, охороняємих законом інтересів державних та громадських організацій. 15 лютого 1954 року Ізмаїльська область була ліквідована з переданням території Одеській області, до якої увійшов і Арцизький район, що спричинило зміну назви суду (Арцизький районний народний суд Одеської області). На початку 1963 року, у результаті здійснення політики збільшення районів, Арцизький район був ліквідований з переданням території Тарутинському району Одеської області. Арцизький народний суд припинив свою діяльність. Арцизький район було відновлено у 1967 році, територія району розширилася за рахунок приєднання частини сіл колишнього Новоіванівського району. Відновив свою діяльність і Арцизький народний суд, збільшилась і територія, на яку поширювалась дія суду. Після здобуття Україною незалежності у грудні 1991 року в країні, в органах влади всіх рівнів відбулося реформування. Було здійснено удосконалення судової системи, діяльності судів. Згідно Закону України «Про внесення змін і доповнень до Закону Української РСР «Про судоустрій Української РСР», Кримінально-процесуального та Цивільного процесуального кодексів Української РСР» від 17 червня 1992 року №2464-12 судовий процес став проводитися суддею одноособово за участю прокурора, адвокатів, секретаря. Народні засідателі участі в судовому процесі вже не приймали. Це знайшло відображення у назві суду, з 1993 року він діє як Арцизький районний суд Одеської області. До кінця 2002 року організаційне керівництво судом у межах і порядку, передбаченому законодавством, здійснювалось Міністерством юстиції України, з початку 2003 року суд підвідомчий Державній судовій адміністрації України.  

В зв’язку зі змінами суспільного ладу в Україні, побудовою в Україні правової держави, в якій визнається і діє принцип верховенства права, прийняттям у 1996 році нової Конституції України, якою кожній людині гарантовано право звернутись до суду для захисту своїх конституційних прав і свобод, зростанням правосвідомості громадян і закріпленням у Конституції України норми про те, що правосуддя в Україні здійснюється виключно судами, юрисдикція яких поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі, останніми роками в Арцизькому районному суді, як і у всіх судах України,  постійно збільшується кількість судових справ, які розглядаються судом. В зв’язку з цим протягом останніх років Президентом України збільшено кількісний склад суддів у Арцизькому районному суді. Так, до 2001 року у Арцизькому районному суді працювало троє суддів, включаючи і голову суду. З 2001 року штат суддів збільшено до чотирьох одиниць, а з 01.01.2008 року до п’яти суддів. На сьогоднішній час у суді працює  чотири судді. З 2002 року очолює Арцизький районний суд Одеської області голова суду Борисова Світлана Петрівна, яка зробила величезний внесок в становлення, розвиток та укріплення авторитету суду.

Арцизький районний суд Одеської області розглядає як суд першої інстанції кримінальні, цивільні, адміністративні та справи про адміністративні правопорушення у передбачених законом випадках, за винятком справ, віднесених до підсудності інших судів.

З метою забезпечення роботи суду по здійсненню правосуддя, узагальнення судової практики та іншої діяльності в Арцизькому районному суді Одеської області діє апарат суду. З 2006 року введена посада керівника апарату суду та з червня 2011 року цю посаду обіймає Попаз Володимир Михайлович. Діяльність суду при здійсненні правосуддя спрямована на всемірне зміцнення законності та правопорядку, запобігання злочинам та іншим правопорушенням. Робота по діловодству у Арцизькому районному суді Одеської області покладається на апарат суду. З 2006 року діловодство у суді здійснюється згідно з «Інструкцією з діловодства в місцевому загальному суді», яка встановлює єдиний порядок документування діяльності суду, регламентує порядок роботи з документами з моменту їх надходження чи створення в суді до відправлення або передавання в архів, звернення до виконання судових рішень, порядок приймання судових справ і кореспонденції, реєстрації та облік судових справ і матеріалів, реєстрацію та облік звернень громадян, формування судових справ; приймання, облік і зберігання речових доказів та особистих документів у судових справах, складання номенклатури справ суду, передача справ до архіву суду. В архіві Арцизького районного суду Одеської області зберігаються документи за 1947-2011 роки. Це справи ( кримінальні, цивільні, адміністративні) постійного та тимчасового зберігання, справи загального діловодства, журнали та картотеки.

Відповідно до Закону України «Про судоустрій та статус суддів» у суді діє автоматизована система документообігу – комп’ютерна програма «Д-3», яка забезпечує об’єктивний та неупереджений розподіл справ між суддями з додержанням принципів черговості, рівної кількості справ для кожного судді, вірогідності; надання фізичним та юридичним особам інформації про стан розгляду справ, централізоване зберігання текстів судових рішень та інших процесуальних документів, підготовку статистичних даних, реєстрацію вхідної та вихідної кореспонденції, видачу судових рішень та виконавчих документів. Передачу справ до електронного архіву суду.

 Інформацію про розгляд судових справ, про діяльність суду та будь-яку іншу інформацію можливо отримати  на сайті суду:  http://ar.od.court.gov.ua.

 

Заступник керівника апарату суду                                                                 Н.В.Фудулакі